Appell ved Roald Amundsen statuen i Tromsø 17. mai 2025
Dette minnesmerket er med rette vendt ut mot Tromsøsundet. Der lettet Latham den 18. juni 1928 med Roald Amundsen om bord, fløy lavt og tunglastet ut gjennom Rystraumen, dreide nordover, og forsvant, for godt, inn i noen lette tåkeskyer i nordøst. Her ute i Tromsø-sundet lå også Nansens forskningsfartøy Fram i augustdagene i 1896 da hele Tromsø feira tilbakekomsten etter polferden fra 1893 til 1896, og her lå Amundsens nybygde forskningsskip Maud noen juli-dager i 1918, før de den 16 juli, med Amundsen om bord, stevnet nordover, - til det som ble 7 års opphold i Nordøst-passasjen med epokegjørende forskning.
Den suksess norsk polarforskning hadde i ti-årene rundt 1900, hadde ikke vært mulig uten ishavskompetansen i denne byen. Byens ishavsmiljø, med pionèrer som Elling Carlsen, brødrene Johannessen og Helmer Hansen bidro ikke bare med sin kompetanse, ishavsskipperne var også selv oppdagere og kartleggere som fikk internasjonal vitenskapelig anerkjennelse.
I en av flere taler under jubeldagene i Tromsø i 1896, hyllet Nansen byens ishavsfolk som en viktig del av, og ei nødvendig forutsetning for norsk polarforskning. Han skrev Tromsø inn i den nasjonale polare fortellinga og gjorde Norge til en polarnasjon. Det monumentet vi nå er samla rundt er et sterkt symbolsk uttrykk for denne lykkelige foreninga mellom Tromsøs ishavskompetanse og norsk polarforskning, et uttrykk for denne byens identitet.
I dag er polarforskning internasjonal og må være det i en tid med klimakrise, og hvor kunnskaper om hav, is og atmosfære er ei forutsetning for å kunne gjøre noe med det. Og Tromsø har fått en viktig rolle som internasjonal forskningsby. Universitet og Framsenteret driver forskning i Arktis, nordområdene og i polområdene i nord og sør. Regner vi med studentene, er ca 20 % av byens befolkning knytta til disse institusjonene, og mange av forskerne og studentene har andre flagg enn det norske.
Det er derfor ikke bare av nasjonale og by-patriotiske grunner vi står her nå, tidlig en 17.mai-morgen. Gratulerer med dagen!